27 Nisan 2021 Salı

Ads Tıklama Botu Nedir ve Nasıl Engellenir?

 

Ads Tıklama Botu Nedir ve Nasıl Engellenir?

Ads tıklama botu rakip google ads reklamlarına saldırmak amaçlı kötü niyetli yazılımlardır.Ads tıklama botu google reklam saldırı için en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Ads tıklama botları kullananların amacı rakip reklamlara tıklayarak bütçelerini erkenden bitirmektir.Bunun yanında hemen çıkma oranı yükseldiği için reklam kalite puanı da düşecektir.

Google reklam tıklama botu mağduriyeti her geçen gün artarak devam etmektedir.Üstelik bu saldırıları yapanlar bir süre sonra kendileri mağdur durumuna düşmektedirler.Bu kısır döngü içerisinde bulunan reklam verenler çaresiz olarak ya reklamlarını durdurmak zorunda kalıyor yada o da aynı yöntem ile rakiplerine saldırmanın yöntemlerini arıyor.


Özellikle hizmet sektöründe ( çilingir,evden eve taşıma,boya badana,ev tatilat,otel) sahte tıklama bot kullanımı son derece yüksektir.


Google ise bu işin çözümünü tam olarak bulabilmiş değil.Rakip tıklamaları,bot saldırıları gibi sahte tıklamaların önüne tam olarak geçememektedir.Reklam verenler ciddi kayıplara uğramaktadır.Sahte tıklamaları üçüncü taraf bir yazılım ile tespit etmeniz halinde bile iade alma oranı son derece düşüktür. Google ads bu tarz tıklamaları gerçek bir ziyaretçi olarak algılayabilmektedir.Kendi tespit ettiği sahte tıklamaları raporlar bölümünde geçersiz etkileşimler bölümünden takip edebilirsiniz.

Örnek Bir Reklam Saldırısı

Örnek Reklam Saldırısı Tespit Edilen İp Numaraları

Tıklama Botu Saldırısı Olduğunu Nasıl Anlarız?

En önemli gösterge ani tıklama artışlarıdır.Tıklama oranlarında bariz bir yükseliş gözlenir.Eğer ip numaralarını takip ediyorsanız hepsinin farklı ip numarasına sahip olduğunu görürsünüz.Rakip tıklamaların en belirgin özelliği aynı ip numarasından defalarca tıklama gelmesidir.Ama botlarda numaralar tamamen farklı olmaktadır.Yandaki örnekte olduğu gibi.

Ads Tıklama Botlarını Engellemek Mümkün mü ?

Belli oranda ads tıklama botlarını engellemek mümkündür.Üçüncü taraf yazılımlar kullanarak sahte tıklamaların % 70 önüne geçiyoruz.Ads tıklama botları bir yazılımdır.Bu yazılımlar özellikleri itibari ile farklı farklı olabilmektedir.Bazıları amatörce bazıları ise son derece güncel ve profesyonelce hazırlanmışlardır.Amatörlerce yapılan yazılımları google ads kolaylıkla fark edebilmektedir.Daha profesyonelce yapılan yazılımlar için ise üçüncü taraf yazılım kullanmak gerekir.Üçüncü taraf yazılım ile ads tıklama saldırısı davranışları itibari ile fark edilir ve ip engelleme ve cihaz engelleme yapılır.

Google ads İp Engelleme ile Botları engellemek mümkün mü?

Google ads İp engelleme ile tıklama botlarını engellemek % 100 çözüm değildir.İp numarasını seri olarak engellemeniz halinde belli bir süre tıklama botlarından kurtulabilirsiniz.Ama saldırılar devam edecektir.Eğer zamanınız var ise yeni seri ip ile saldırmaya başladığında o seriyi ekleyerek saldırıları durdurabilirsiniz.Her sahte tıklama tıklama botu değildir.Rakipleriniz reklamlarınızı kötü niyetli olarak ta tıklıyor olabilir. Manuel tıklama yapan rakiplerinizin iplerini tespit ederek engellemeniz yeterlidir.

İp Numarasını Nasıl Engellenir?

Edinmiş olduğumuz ip numaralarını aşağıdaki şekilde düzenleyerek google ads kampanya ayarları >ek ayarlar>harç tutulan ip ler bölümüne eklenir. Maxium 500 kelime sınırı vardır.

İp numarasını sıralı olarak engellemek için; 176.55.44.0 ip numarasının 176.55.44.* değiştirerek google ads hesabına ekleriz.

İp numarasını seri olarak engellemek için ; 176.55.44.0 ip numarasını 176.55.0.0/16 değiştirerek google ads hesabına ekleriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder